Над 200 участници в Първия национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“ в Панагюрище

Певците на стари градски песни се отличават с кипяща жизненост, с дух и умение да се забавляват. Това доказаха на панагюрска сцена над 200-те участника от всички краища на България в Първия национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“, организиран от Народно читалище „Виделина-1865“- Панагюрище. Фестивалът беше открит официално от председателя на панагюрското читалище Спаска Тасева. “ Това е събитие, за което ние в читалище „Виделина” отдавна мечтаем и смятаме, че това много би обогатило културния живот на града, дейността на читалището, и може да бъде вдъхновяващо за поколения хора. Много ми се иска тези песни да останат живи, да се пренесат във времето, да се запеят младите поколения, защото заедно с модерните стилове, романтиката на тези песни ни прави по-човечни, по-добри. Дава ни повече красота, усещане за красивото и за чудото в живота, и в любовта”, каза Тасева.

festival7festival6

Гост на музикалното събитие беше председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов. „Това е жанрът, музика на моите родители, на нашите баби и дядовци, с които съм израснал и аз, и се вълнувам, защото ми навяват много спомени”, каза Калоянов и пожела на всички гости приятни мигове в Панагюрище и успешно представяне.

Поздравителен адрес бяха изпратили от ръководството на Община Панагюрище. Първото издание на фестивала нямаше конкурсен характер, но имаше музикални консултанти в лицето на творческото семейство Силвия и Цанко Ненкови.

silviq

Г-жа Ненкова е солист на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик”, вокален педагог и ръководител на групи за стари градски шлагерни песни, а г-н Ненков диригент на оркестъра на Ансамбъл „Пазарджик”. На всеки кръгъл час имаше петминутка на специалиста, в която бяха коментирани преминалите изпълнения.

Първи на сцената се изявиха домакините от ВГ „РАДЕАН” при НЧ„Виделина-1865“, с музикален ръководител, аранжимент на песните и клавирен съпровод Анета Калпакова, на пианото беше Цеца Радивчева-Калпакова.

festival1

В продължение на повече от пет часа от сцената на читалището звучаха неостаряващите песни от градския фолклор с красиви мелодии, романтични и хумористични текстове.

festival2 festival3 festival4 festvall1dsc05248

Наградата за най-малък изпълнител получи 8-годишната Маргарита Мирчева от село Ветринци, община Велико Търново, която акомпанираше на акордеон изпълненията на своя дядо. Призът за артистично присъствие беше присъден на Вокална група „Георги Шаранков”, гр. Пазарджик. Наградата за костюми в стила на старата градска песен отиде при Вокална група „Нежен спомен” от гр. Велико Търново. Всички вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители получиха плакети и грамоти за участие. Участниците бяха впечатлени от добрата организация на фестивала и обещаха да се върнат в Панагюрище след година за второто издание на Националния фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“.

dsc05217

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn