Над 200 човека преминаха през безплатните прегледи за превенция на заболявания на простатата, организирани от Ротари клуб – Панагюрище

230 човека преминаха през безплатните прегледи за превенция на заболявания на простатата, организирани от Ротари клуб – Панагюрище за мъже над 45 години, жители на общините Панагюрище и Стрелча. Кампанията се проведе през месец октомври, а прегледите се извършваха в лаборатория „Милаб“. Добрата новина е, че при под 5% от направилите изследването е било констатирано завишение на стойностите на  простатоспецифичния антиген (PSA), споделиха специалистите от лабораторията.

Простатният карцином е най-честата злокачествена болест на органите на пикочополовата система и втори по честота след карцинома на кожата при мъже, като изпреварва белодробния и колоректалния карцином. Растящата честота на новооткрити случаи и високата смъртност в България провокират засилен интерес към ранна диагноза, изработване на точни критерии за скрининг на мъже над 50-годишна възраст, особено тези в рисковите групи.  Съществено място в този процес има изследването на биохимичните маркери. Такъв маркер е простатоспецифичния антиген (PSA). Той е  органоспецифичен и показва характерни промени, свързани с развитие на карцинома и малигнената му характеристика. PSA служи за активно търсене на болестни промени на простатата (скрининг), диагностика, клинично стадиране и е особено ценен маркер в хода на лечението (за проследяване ефекта от провежданата терапия), както и за ранното откриване на рецидив на болестта (повторна поява на тумора). Не бива да се забравя, че маркерът се повишава и при редица доброкачествени болести на простатата (доброкачествена хипертрофия, възпаление на жлезата, травмиране в резултат на диагностични и лечебни процедури, инфекция на пикочните пътища, задръжка на урина). По тази причина PSA се прилага в комплекс с останалите методи за ранна диагноза.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn