Над 40 творби са постъпили за Националния конкурс за краеведско изследване за наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, обявен от Фондация „Цоцорков род“

Над 40 творби от цяла България са постъпили за Националния конкурс за краеведско изследване за наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, обявен от Фондация „Цоцорков род“, съобщи  Ирина Ботева, изпълнителен директор на фондацията. Учудващо е , че от Панагюрище е постъпила само една творба. Темата на конкурса бе: „Освобождението на моя роден край в събития и личности”. 

В момента тримата членове на журито, независимо един от друг ги разглежда и оценява. След това резултатите ще бъдат обобщени и ще бъде направено класирането.

Наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде връчена по време на тържествата за празника на гр. Панагюрище на 2 май 2018 г.  на м. Оборище.

Припомняме, че в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков фондация „Цоцорков род“ учреди национална награда на негово име за спечелилите призови места в ученически конкурс, посветен на 140 години от Освобождението на България.

Конкурсът имаше за цел да даде възможност на учениците да разкрият и изразят своя творчески талант и идея. Да се събуди интересът им към историята на родния край, да провокира интерес към изследователска работа.

Конкурсът бе предизвикателство за участниците да изобразят българската история по оригинален, забавен, сериозен, драматичен и какъвто и да било начин. Използвайки въображението си да докажат, че историята може да бъде интересна, а не само дати и факти.

В надпреварата можеха да вземат участие всички ученици, които учат редовна форма на средно образование в 10, 11 и 12 клас.

Темата трябваше да обхваща личности, факти и събития, свързани с кулминацията на националноосвободителните борби и освобождението на България.Тя позволява широк спектър за творчество, отразяващо ролята на личности, факти и събития от историята.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn