Над 400 молби за безплатни винетки от жители на община Панагюрище

По данни на Дирекция „Социално подпомагане” – Панагюрище от началото на кампанията за снабдяване с безплатни винетки на хора с увреждания за 2021 година до 1 февруари бяха подадени 408 заявления от жители на община Панагюрище.

От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с.

При подаване на молбата в социалните дирекции желаещите трябва да носят копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, копие от пълномощно, нотариално заверено, в случаите когато лицето не е в състояние само да подаде документите.

Хората с увреждания, които имат желание да получат безплатна винетка, могат да подадат заявление за издаването й и по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване. Целта е да няма струпвания пред дирекциите „Социално подпомагане“, където традиционно ползването на винетните стикери се заявява лично. Има и трета възможност – документите да бъдат подадени чрез лицензиран пощенски оператор или на имейл: ao@asp.government.bg.

Всяка електронна винетка важи за една година, считано от датата на издаването й, като се препоръчва новото заявление да бъде подадено около 10 дни преди изтичане на срока на действащата. 

Валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност, изтичат през първите четири месеца на новата 2021 година.

Повече от половината безплатни винетки изтичат през януари 2021 г.- 119 814. Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 г. на хора с увреждания. Те са за над 22 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn