Над 456 000 деца ще получават плодове и зеленчуци по схема „Училищен плод“

Държавен фонд „Земеделие” одобри 379 кандидати, които имат право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната за тази учебна година.

Децата, които ще получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод” през 2015/2016 г., са над 456 000 в близо        3 500 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата са предвидени 14 млн. лева като на дете ще се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0,68 лв. без ДДС.

Доставките по схемата „Училищен плод” ще продължат до 31 май 2016 г. Децата ще получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят от местни покупки и от местни пазари. Целта е да бъдат стимулирани българските производители.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn