Над 6100 деца определиха носителите на наградите „Бисерче вълшебно“ 2017

Петото издание на Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2017, донесе отличия за български писатели и в четирите категории и отбеляза рекорден брой гласували – 6152 деца. Книгите победители станаха известни по време на церемонията в галерия „Кредо Бонум“ на 27 април.

Децата на възраст от 6 до 8 години избраха за победител с 310 гласа в категорията „Откриватели“ „Легенда за първия кукер” на Студио „Змей” (изд. Егмонт). Статуетката получи Димитър Петров, създател на проекта „Златната ябълка“.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) конкуренцията бе особено силна, а първото място бе решено с помощта само на 2 читателски гласа повече. 297 са те за „Моите красиви рога” (изд. Мотове) с автор Радостина Николова и илюстратор Мелина-Елина Бондокова.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.) книгата победител отново е от български автори. Тийнейджърите класираха на първо място „Българ 3. Междузвезден унищожител” на Ал Торо и Неделчо Богданов (изд. „Сиела“). Книгата получи 187 гласа. Това е второ поредно отличие за проекта „Българ“, след като „Българ 2. Лабиринтът на времето“ спечели вота в тази категория в миналогодишното издание на наградата.

В категорията „Иноватори“, въведена през 2015 г., бяха номинирани 7 проекта, 5 от които на български автори. С голяма преднина от 648 гласа статуетката „Торнадо“ отиде при Никола Райков и неговата книга книга-игра „Добросъците“ (изд. Фондация „таласъмче“).

По традиция организаторите връчиха и закачлива награда на книгата, събрала най-много гласове от бъдещите читатели с мнение – децата под 6 г. За трети пореден път тя отиде при Мария Мартин – автор на книгата „Как баба Борди полетя с балон“ от поредицата „Градът на скейтбордовете“ на изд. „Еко Кидс“.

По време на церемонията бяха изнесени и любопитни данни за гласуването по категории и по населени места. Този път най-голям бе броят на гласувалите деца от Русе, а в изключително оспорваната надпревара досегашният победител Силистра остана на второ място. Челната тройка се допълва от Попово.

Финалът на кампанията „Бисерче вълшебно“ 2017 ще бъде отбелязан на 3 май 2017 г. от 11:00 часа в Русе с голям детски книжен празник – градът с най-много гласували деца в последните две издания на наградата. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите в РБ „Любен Каравелов“. По време на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури, които ще получат специални награди от организаторите – 1 таблет и комплекти с книги. Тогава ще станат ясни и имената на участниците в посланическата кампания „Активните бисерчета“ 2017, които печелят посещение на български детски автор в своето населено място/училище.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn