Над 70 кг негодни храни от животински произход са бракували експертите от ОДБХ-Пазарджик през януари

Над 70 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност и без документи за произход са бракували експертите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик, съобщиха от дирекцията. Извършените през януари от отдел „Контрол на храните” проверки са общо 383, в резултат на което са връчени 22 предписания- за несъотвествие в материалната база, за сградофонд и оборудване, за несъответстваща документация, за несъответстващи резултати на наредба за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, за неотговорящи резултати от изследване на проби сурово мляко и друго.

Съставените за установени административни нарушения актове са 7. Експертите са констатирали наличие на храни без маркировки, на храни от животински произход с изтекъл срок на годност. Актове има съставени и за обект без удостоверение за регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за съвместно съхранение на годни с негодни храни от животински произход, за липса на етикет на български език.

През месеца са извършени две проверки по жалби, като едната е била неоснователна. Другата е за предлагане на храни с изтекъл срок на годност, която е основателна. Вследствие на контрола са бракувани над 38 кг от животински произход с изтекъл срок на годност и над 32 кг храни от животински произход без идентификационна маркировка и документи за произход, уточняват от дирекцията.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn