Назаем от Капитал: „Асарел-Медет“ АД – фактор за стабилност и благосъстояние в община Панагюрище

Асарел-Медет“ АД е фактор за стабилност и благосъстояние в община Панагюрище. Това сочи разработеният от Института за пазарна икономика социален и икономически профил, при който са използвани официалните статистически данни за 2018 и 2019 г. В изследването на регионалното развитие е подчертано, че „Асарел-Медет“ АД произвежда годишно продукция за над 400 млн. лева, което е 53% от цялата продукция в общината. Експертите са изчислили, че добавената стойност на един нает в община Панагюрище достига 51 хил. лв., което е много висока стойност за България. Причината за това е основно в минната компания, където добавената стойност на един нает достига 172 хил. лв.

Социален принос

Сериозен е социалният принос на „Асарел-Медет“ АД като най-голям работодател в Панагюрище. Компанията има екип от 1288 души при общ брой от 7272 заети лица в предприятията в общината към 2018 г. Много важна роля има и дъщерното дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ – мажоритарен собственик на МБАЛ „Уни хоспитал“, където работят 763 души, сочи статистиката.

Панагюрище трайно заема място сред 10-те общини в страната с най-висок размер на средната работна заплата, което е повлияно от солидния дял на добивната индустрия в икономиката и високите заплати в „Асарел-Медет“АД. Средната работна заплата в Панагюрище за 2018 г. е 1357 лв., като нараства с около 6% спрямо 2017 г. На този фон значително по-висока е отчетената средна заплата за минната компания, следвана от тази в здравеопазването в общината, сочат още експертите.

Развитие на туризма

Особено интересни са данните за развитието на туризма, където се отчита сериозен ръст. Това в голяма степен се дължи на подобряването на туристическата инфраструктура, при която се открояват реновирането на Хотел&СПА „Каменград“ и Парк хотел „Асарел“, управлявани от друго дъщерно дружество – „Тракийски хотелиери“ ЕООД. Допълнителни възможности пред местното развитие създават и няколко социално значими инвестиции на „Асарел-Медет“ АД, които дават тласък в културния туризъм, спорта и здравеопазването. Сред тях са дарението за залата трезор на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей, както и публично-частните партньорства за изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“ и МБАЛ „Уни хоспитал“.

Статистиката сочи, че броят на регистрираните туристи в община Панагюрище нараства до 22 хил. през 2019 г. при 11-12 хил. души през 2015-2017 г. Над 2.3 хил. са чуждестранните туристи за миналата година, което също е рекорд. Реализираните нощувки достигат близо 48 хил. през 2019 г., като нарастват солидно с по около 10 хил. в последните две години, отбелязват от Института за пазарна икономика. Водещи продължават да бъдат българските туристи с над 40 хил. нощувки, но през последните две години чужденците бележат много силен ръст и надхвърлят 7 хил. нощувки през 2019 г.

Посещенията на културните институции в Панагюрище също се увеличават. През 2019 г. официално регистрираните посещения достигат 106 хил., или с 10 хил. повече спрямо 2017 г. и с над 20 хил. повече спрямо 2015 г.

Най-силните туристически месеци са май и юни – с близо 2.4 хил. туристи на месец, както и октомври и ноември с над 2 хил. туристи на месец. При чужденците има ясно изразено предпочитание към летните месеци, като през август чуждите туристи достигат близо 500 и реализират 1.9 хил. нощувки. Броят на българските туристи се влияе силно от провеждането на различни събития, отчитат още от ИПИ.

Пример за събитие, което води до голям приток на туристи, е Световният шампионат по фойерверки за купата на град Панагюрище. „Асарел-Медет“ АД е генерален спонсор на атракцията още от първото й издание през 2013 г. Според наличните данни близо 70 хил. души са присъствали на трите дни с фойерверки през 2019 г. Подобен тип събития запълват хотелската база, но десетки пъти повече са туристите, които са пътували за един ден до Панагюрище. В областта на спорта пък се откроява супертурнирът по тенис на маса „Асарел България Оупън“ от календара на международната федерация, който през 2019 г. за пети път събра в Панагюрище световния елит на този спорт. Общината има потенциал за още подобни събития, които развиват туризма, обобщават от Института за пазарна икономика.

Инвестиции в здравеопазването

Голямата инвестиция на „Асарел-Медет“ АД в МБАЛ „Уни хоспитал“ през 2015 г. доведе до пълната промяна на здравеопазването в Панагюрище, така че общината посрещна пандемията от коронавирус на трето място в страната по брой лекари на глава от населението. Това е абсолютен прецедент заради лидерството на областните центрове и съвсем различното положение с кадрите в много от по-малките общини в страната.

За Панагюрище обаче този индикатор се е подобрил 4 пъти за последните десет години, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Причината за тази силно изразена позитивна тенденция е инвестицията от над 120 млн. лв. в супермодерната болница, която успя да привлече 170 лекари и много специалисти по здравни грижи в 29 клиники, отделения и лаборатории.

Така по последни данни в Панагюрище се падат по 134 души от населението на 1 лекар, а повечето общини попадат в диапазона от 500 до 1500. Броят на болничните легла също нараства, като сега те са 340, а през 2012-2015 г. са били едва около 150.

По време на пандемия, когато една от горещите теми навсякъде по света е капацитетът на здравната система, тази статистика придобива съвсем различно звучене, носи по-малко тревоги за хората и повече признателност за компаниите, които инвестират с визия за регионалното развитие.

 

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn