Най- голямата и ярка „супер Луна“ на годината ще блесне утре вечер

Съвсем ярка „супер Луна“, която се очаква да събере тълпи от цял ​​свят, ще се появи в небето във вторник и явление от подобен мащаб няма да се наблюдава още 7 години, казват астрономите.
Луната ще бъде най-близо до Земята утре вечер, като всеки инч от повърхността й ще бъде ярко осветен от слънцето, придавайки й червен блясък.
Комбинацията от двата фактора се означава като „супeр Луна“, която изглежда 14% по-голяма и 30% по-ярка. Това обаче е просто илюзия – нашият мозък интерпретира, че Луната е по-близо и яркостта на слънцето се отразява от нея, обяснява Евронюз.

Но не я изпускайте! Предполага се, че най-добрите гледки в Европа ще бъдат след залез слънце. Всеки, който се надява да заснеме явлението над Франция, Испания и Германия, трябва да погледне към небето между 18.15 и 19.15 часа (GMT + 1). Което означава, че за България ще е един час по-късно – между 19,15 и 20,15 ч.

„Супер Луна“ се случва да има няколко пъти годишно, но не винаги спътникът е толкова близо до земята.

През 2019 може да се видят 3 последователни супер Луни. Едната вече мина, другата е утре, а третата ще е на 21 март – последната за тази година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn