Най-голям брой от панагюрските зрелостниците държат матура по география и биология и здравно образование

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит, който се провежда днес. Той важи за всички 13 изпита, от които дванадесетокласниците избират един. Най-желаният предмет за втора задължителна матура в Професионалната гимназия поиндустриалнитехнологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище е география и икономика, за която са подадени 26 заявления, следвана от биология и здравно образование с 22 заявления, философия с 14 заявления, 8 са желаещите за английски език, а само един е избрал история и цивилизация. За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 15 зрелостници от Професионалната гимназия са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

Сред зрелостниците от панагюрското СУ „Нешо Бончев“ най-предпочитаните предмети за втора задължителна матура са биология и здравно образование с 31 заявления, по 12 са желаещите за английски език и философия, 4 са предпочели историята, а 3 география и икономика.

Над 2000 дванайсетокласници в област Пазарджик държат втората матура по предмет по избор. В Пазарджишка област най-голям е броят на избралите биология и здравно образование – 643-ма, следвани от желаещите да положат държавен изпит за придобиване на първа степен на професионална квалификация – 501. Най-малко дванайсетокласници са заявили желание да се явят на матура по руски език – само един, и физика и астрономия – трима. Изпитът започна в 08.00 часа, ще продължи 4 часа и се провежда в 34 професионални, профилирани гимназии и средни училища в региона. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Новото тази година е, че държавните зрелостни изпити се провеждат на модули, а продължителността и броят им  е различен, в зависимост от учебния предмет.

Освен втората задължителна матура за зрелостниците, днес се проведе и изпитът по математика за Националното външно оценяване на седмокласниците. Той започва в 10 часа.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn