Най-много ток сме консумирали на 23 декември

Оперативните данни от диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN) показват, че в периода 23 декември – 27 декември 2023 г. клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество, са консумирали общо 134 804 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-ниски от стойностите за същия период на 2022 г., когато са консумирани 141 056 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 23 декември 2023 г., когато е достигнал 1 573 MW (мегавата).

Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

 

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

  • използва ли се в имота електроенергия за отопление

  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

  • брой помещения в жилището, които се отопляват

  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки

  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn