Напрегнат уикенд на огнеборците от РДПБЗН-Пазарджик

Напрегнат уикенд на огнеборците от РДПБЗН-Пазарджик. Само за времето от петък до днес в районните служби на областта са постъпили близо 40 сигнала, съобщават от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик. Най-сериозните от всички случаи е възникнал пожар в местността „Печковец“ край Велинград. Огънят лумнал в края на седмицата първоначално в сухи треви. Силният вятър и пресечената местност допълнително улеснили пожарът да навлезе и в част от горския фонд. На място незабавно били изпратени огнеборци от РСПБЗН-Велинград с три противопожарни автомобила и един джип, 15 служители на ДГС „Алабак“ с високопроходими автомобили. В продължение на няколко дни огнеборци и лесничеи успявали да локализират пожара, но в резултат на силния вятър огнищата се разгаряли отново. Вчера екипите успели да го изгасят напълно. Огънят успял да засегне около 5 декара иглолистна гора, но е спасен намиращ се в близост масив с площ близо 50 декара.

Огнеборци от Пазарджик са реагирали на сигнал за пожар в стара тапицерска работилница намираща се в областния град и къща, а колегите им от Панагюрище и Пещера също са гасили пожари в къщи. За радост при четирите случая са нанесени само материални щети, няма пострадали хора.

За съжаление продължава тревожната тенденция за палене на сухи треви, стърнища, отпадъци, неправилно боравене с открит огън. Само за изминалите 72 часа огнеборците в областта са се отзовали на 30 сигнала от този род.  Това създава условия за изразходване на много сили и средства при ликвидирането им. В същото време може да се наложи необходимост от  реагиране на много по-сериозни сигнали и това да забави придвижването на дежурните смени. Забелязват се и случаи на неправилно  запалване на съдържанието в метални и пластмасови контейнери, което създава предпоставки за възникване на по-сериозни инциденти в градовете.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn