НАСА обяви плановете си за следващото десетилет

НАСА обяви плановете си за следващото десетилетие. Те включват доставянето на отломки от астероиди в лунна орбита и разработването на апарат за ремонт на спътници на ниска орбита, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

В рамките на проекта „Пренасочване на астероид“ (Asteroid Redirect Mission) е планирано използването на автоматична станция. С помощта на дистанционни управляеми роботизирани ръце ще бъде доставен голям отломък от повърхността на астероид,  преминаващ в близост до Земята. Той ще бъде доставен в лунна орбита.

По време на полета към автоматичната станция към астероида ще бъде изпитана нова фотоелектрическа двигателна система (Solar Electric Propulsion), която ще акумулира енергия с помощта на слънчеви батерии. Натрупаната енергия ще бъде използвана за маневриране чрез изхвърлянето от двигателната установка на облак заредени атоми.

По време на полeта на автоматичната станция към небесното тяло ще бъдат изпробвани нови навигационни системи, а също така и възможността за доставянето на отломъка от астероида на стабилна лунна орбита.

Разработената методика ще може да бъде използвана в бъдеще за предотвратяването на астероидни заплахи за Земята.

В рамките на втората програма, получила названието „Възстановяване Л“ (Restore-L), е планирано разработването на спътник, който ще използва дистанционни роботизирани ръце за прехващане и ремонт на спътници, изведени в ниска орбита.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn