НАСА планира да изпрати отново хора на Луната

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати отново хора на Луната до 2021 г., а през 2030 г. да има постоянна база на спътника на Земята. Намерения бяха обявени по повод годишнината от първата стъпка на Луната – на US астронавта Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г.

Преди 46 години за първи път в историята човешко същество стъпва върху повърхността на друго небесно тяло. Светът наблюдава със затаен дъх как Нийл Армстронг слиза по стълбичката и стъпва върху лунния реголит. Армстронг изрича легендарните си думи „Малка стъпка за един човек, огромен скок за човечеството.“ Това е историческата кулминацията на мисията „Аполо 11“, която довежда Нийл Армстронг и Едуин Олдрин на Луната, третият участник в експедицията Майкъл Колинс ги очаква в „кораба-майка“ „Колумбия“ в окололунна орбита.
Плановете на НАСА се основават на изследване, проведено от компанията NexGen Space LLC. Според проучването връщането на хора на Луната е напълно възможно в следващите 5 до 7 години, а 10-12 години след това и построяването на база. Всичко това можело да бъде реализирано в рамките на бюджет от 10 млрд. долара.
Разработеният план за превземане на Луната предвижда добиването на водород от полярните й ледове. Той ще се използва за производство на гориво, което ще се съхранява в окололунна орбита. Горивото може да бъде продавано и на други организации, които са заинтересувани от далечни космически полети, например до Марс.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn