Насилието като проблем и как да се разруши мълчанието обсъдиха по време на дискусия в Панагюрище

Община Панагюрище бе домакин на дискусия на тема „Превенция на насилието“, която е част от Националната кампания „Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак“.
proektНачалото на срещата постави кметът на община Панагюрище Никола Белишки, а в последвалата дискусия взеха участие Валентин Лазаров – председател на Управителния съвет на Национална асоциация на общинските служители в България, Таня Иванчева – координатор на проекта, Петко Шотлеков – началник на РУП-Панагюрище, директори и представители на училища и социални услуги, Димитър Дудов – инспектор „Детска педагогическа стая“, Евгения Загорска – психолог в ППЦ, Боянка Врагова – здравен медиатор.
Координаторът на проекта Таня Иванчева направи презентация по програма BG12 „Домашно насилие и насилие, основано на полов признак“. Тя акцентира върху общата цел на програмата – намаляване на насилието, основано на полов признак чрез повишаване на информираността и знанието сред жертвите на насилие, уязвимите общности и обществото като цяло.
Домашното насилие е като айсберг, много малка част от него се вижда на повърхността. Проблемът е голям, но има много малка обществена видимост!”, подчерта Иванчева.
„Започнахме кампанията с акцент върху домашно насилие и насилие, основано на полов признак, но след проведените срещи по населени места, променихме акцента и наблегнахме върху насилието в училище”, каза Валентин Лазаров и допълни, че идеята е за насилието да се говори още в училище, а чрез децата може да се стигне до проблема вкъщи.
petko s„Сигналите за домашно насилие се увеличават, което означава, че мълчанието е разрушено”, подчерта началникът на РУП-Панагюрище Петко Шотлеков.
В рамките на дискусията бяха споделени добри практики и обсъдени възможностите за подобряване взаимодействието между институциите, продължаващи кампании срещу насилието и повишаване на нетърпимостта спрямо този недъг в обществото.

Засегнат бе въпросът за липсата на защитено жилище за жертви на домашно насилие на територията на област Пазарджик и необходимостта от изграждането на такова.

gostiВалентин Лазаров препоръча това да бъде обсъдено на областно ниво, като посочи, че за изграждането на защитено жилище най-подходящо би било да се използва публично-частно партньорство.
След края на дискусията участниците в нея посетиха СОУ „Нешо Бончев“, за да разгледат подредената в двора на училището арт експозиция на тениски, изработени от възпитаници на СОУ „Нешо Бончев“, ученици и родители от цялата страна, изпъстрени с надписи на български и английски език, рисунки и апликации по темата „Превенция на насилието“. За първи път арт експозиция от тениски беше представена в столичното 112 ОУ „Стоян Заимов”. Цветната палитра ще обиколи всички градове по проекта. Националната кампания включва София, Стара Загора, Сливен, Плевен, Търговище, Мездра, Козлодуй, Панагюрище, Гоце Делчев и Неделино.
tenЗаключителната пресконференция по проекта ще се проведе в Панагюрище на 14.05.2016 година. Организатор на кампанията е Национална асоциация на общинските служители в България. Проектът е финансиран по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година. Стойността на безвъзмездната помощ е 49 500 евро.

IMG_2251 IMG_2231

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn