Насърчават детско-юношеския футбол в община Панагюрище

Повече внимание и грижи за развитието на детско-юношеския футбол в община Панагюрище. Това е и един от ангажиментите, който пое панагюрският футболен клуб „Оборище” при подписването през месец август на  договора за спонсорство с „Асарел-Медет“ АД за  спортно-състезателната 2018/2019 година.  Сумата по него е достатъчна, за да обезпечи както безпроблемното участие на представителния отбор в Трета аматьорска  лига, така и издръжката на детско-юношеската футболна школа. Местният футбол среща подкрепа и от  други представители на панагюрския бизнес, и се радва на сериозен интерес от подрастващите, които искат да тренират.  През септември Управителният съвет на ФК „Оборище“ определи треньорите на три подготвителни групи, които ще тренират футбол – две в Панагюрище, набор 2006 – 2007г., ръководена от Никола Воденичаров, и набор 2008 – 2009г., ръководена от Мариан Наплатанов, както и една в Попинци.

Цар футбол вече събира 20-на деца в Попинци, набор 2005-2007. Заниманията се провеждат в двора на Основно училище „Отец Паисий” два пъти в седмицата. Подготвителната група е с треньор Янко Янков-Майната, който помага на Воин Войнов в мъжката гарнитура на „Оборище“. Основната мотивация за децата, както самите те споделят, е да играят любимата игра, а на треньора им –  да предаде опита си, да ангажира вниманието им към спорта, да ги учи на толерантност и екипност. Усилията на треньора са и в посока да се създадат достатъчно добри условия, така че децата да могат да тренират целогодишно. Предвижда се веднъж седмично групата да провежда занимания и в Панагюрище, когато метеорологичните условия станат пречка за тренировки на открито. Ръководството на училището също дава подкрепа и ще осигури транспорта на децата. С нескрито вълнение малките футболисти облякоха облякоха за пръв път и новите си екипи броени дни след старта на тренировките, засилвайки  усещането им, че са един отбор. В групата има деца и от околията. Сред тях е Михаил Ираклис Кокинигис, ученик от Пазарджик. Той тренира с отбора на с.Попинци, защото е израснал в това село и два пъти в седмицата пътува, за да тренира там.  Според Михаил, за да бъде един футболист добър е необходима дисциплина, уважение към съотборниците, екипът е изключително важен, защото всички заедно, могат повече.

Йоанна Рабаджийска, от с.Елшица, ученичка в ОУ „Отец Паисий” , с.Попинци, е единственото момиче в отбора. Тя е категорична, че се чувства много добре, приятно й е да тренира с момчетата. „Мили са и научавам много нови неща от тях”, разказа Йоана. Тя самата от малка харесва футбола, решила да започне да тренира преди пет години. От своя страна момчетата от отбора също споделиха, че приемат Йоана като равна, смятат, че е добър футболист и могат да разчитат на нея.

Има страшно много деца, които искат да тренират футбол. Хубаво е да се развива спорта в Попинци и в цялата община, защото децата имат нужда от това. Всяко едно дете ще има шанс да се развива, нито едно дете няма да върнем. Има развитие, виждам го. Иска ми се да се подобрят условията, в които тренират децата. Това, което знам аз като дългогодишен футболист, чисто технически и физически, искам да го предам на децата. Всичко си иска практика”, категоричен е треньорът Янко Янков.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn