Натали Калпакова, студентка по „Графичен дизайн” е тазгодишният носител на Дриновската стипендия

За поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2019/2020 година кандидатстваха трима студенти, като Комисия за разглеждане на постъпилите заявления определи за носител  Натали Георгиева Калпакова – студентка (бакалавър) в Университета по приложни науки Йоанеум в Грац, Австрия, специалност „Графичен дизайн”.

Натали е родена и израснала в Панагюрище. Първият плам на ученолюбието в нея запалват учителите от ОУ „Проф. Марин Дринов”, които с отговорност и любов я водят по пътя на знанието.

Натали владее перфектно два езика – немски и английски, а от тази година започва и изучаването на италиански. Увлечението й в изучаването на чужди езици и носи призово място на Националния кръг на олимпиада по немски език. Носител е и на Национална награда за творчески превод от немски на български език.

Силната амбиция на Натали я отвежда в Грац, Австрия, където сред конкуренция от над 400 души от цял свят, е приета в една от най-престижните специалности за графичен дизайн в Европа. Наскоро печели и интернационална престижна награда, която се връчва на студенти с изключително високо качество на работа.

Сумата от поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” Натали ще инвестира в образованието си. Планира, след като придобие бакалавърска степен, да се върне да живее и работи в България. „Защото я обичам! Защото вярвам, че в България има бъдеще за младите професионалисти. Възнамерявам да се върна с нови знания, умения и хоризонти, за да го докажа!”

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Тази година отбелязваме 181 години от рождението на проф. Марин Дринов. Честването на годишнината ще се състои на 18 октомври /петък/ от 11:00 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“ и ще започне с Тържествена церемония по връчване на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”. От 11:30 часа в градския парк ще се извърши поклонение и полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Дринов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn