Национален събор-поклонение в местността Оборище

Председателят на Народното събрание на Република България Никола Минчев участва в националния събор-поклонение в местността Оборище по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание. Официалните гости на тържествата бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

По традиция на 2 май стотици се стекоха в историческата местност Оборище, за да почетат  паметта на героите от Април 1876. Прозвуча химна на Република България в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев“.

Отслужен бе тържествен молебен-водосвет от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Слово произнесе председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов.

…„Ходът на непосредствената подготовка на Априлското въстание в ІV революционен окръг е белязан от един велик и неповторим момент. От 14 до 16 април 1876 година в местността Оборище се провежда историческо събрание на представители на местните революционни комитети. Това събитие става не само предтеча на Първото „велико“ народно събрание на българския народ, но остава като свидетелство за най-висш момент на демокрация в българската национална освободителна борба. Историята е отредила на събранието в Оборище да се направи равносметка на цялостната подготовка на въстанието, да се разисква и определи датата за обявяването на най-голямото и най-масовото въстание в българската история. …„Историческата местност Оборище е част от нашата героична история. На 2 май всяка година тук се събират и отдават почит признателните потомци на загиналите предци в Априлското въстание. А за тези, които случайно са забравили това на пътя за Оборище стои паметна плоча с многозначителен надпис: “ Пътнико! Свали шапка макар отдалече, поклони се преди да отминеш.“ , каза в обръщението си председателят на местния парламент.

Слово произнесе и председателят на Народното събрание на Република България Никола Минчев.

…„Когато отбелязваме 146-тата годишнина от Априлското въстание, трябва да откроим значението на едно важно, съдбоносно събитие, което ще предопредели бъдещето на българския народ. Събитието е тук, в местността Оборище – известното събрание. На него представители на комитетите от IV революционен окръг взимат единодушното решение за избухване на въстанието през пролетта на 1876 година. …„ Дами и господа, понякога животът ни поставя пред труден политически избор, принуждава ни да вземем тежки решения, с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни, но винаги трябва да се водим от националния си интерес, от принадлежността си към демократичния свят и от верността към неговите ценности. Това е и поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в Събранието. Вечна слава на тяхното дело и поклон пред паметта на Априлци!…“ заяви г-н Минчев.

Дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на свободата и Отечеството бяха почетени с поднасяне на венци и цветя пред скромния белокаменен  паметник  от политици, партии, общественици, организации, фирми и граждани.

Празникът продължи с народно веселие пред  хижа „Оборище“. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Ансамбъл „Гайтан“ и вокална група „Пиринското тройче”.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn