Националната библиотека показва тефтерчето на Левски

Не намалява потокът от граждани, които идват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” за да видят на живо оригиналното тефтерче на Васил Левски. Същото онова бележниче, в което Апостолът е написал: „Народе???”.

levski2
В библиотеката е и изложбата: „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”, изготвена от Министерството на културата, Националната библиотека, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ „Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии. В специални витрини са изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ, както и експозицията: „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

levski
Освен оригиналът на Тефтерчето в Националната библиотека желаещите могат да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст, а на интернет сайта на библиотеката и с негова дигитална версия. „Изнасяме го за четвърти пореден път, защото го възприемаме като национална светиня и отговорност, която трябва да съхраним за поколенията” коментира директорката на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn