Националната награда, учредена от фондация „Цоцорков род“ в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков беше връчена на историческата местност Оборище

На 2 май, пред паметника в историческата местност Оборище, Димитър Цоцорков от фондация „Цоцорков род“ връчи националната награда, учредена от фондация „Цоцорков род“ в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков – меценат на културата, почетен гражданин на Панагюрище и радетел за съхраняване на родовата памет на победителите в Национален ученически конкурс за краеведско историческо изследване, посветен на 140 години от Освобождението на България под наслов „Освобождението на моя роден край в събития и личности”.

„За истинският българин винаги духовно начало е бил зова на патриарха на нашето Възраждане Паисий Хилендарски: ”Българино, не забравяй своя род, история и език!”. Само опреснили родовата си памет и спомена за съзидателните дела на предците ни, ние можем да имаме самочувствието на българи и граждани на Европа, и да прибавяме нашите дела към делата на великите ни потомци. Баща ми, Лъчезар Цоцорков живееше воден от мисълта, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас. Той вложи цялата си енергия, за да направи Панагюрище и страната ни място, в което да живеят и да се развиват младите хора, които са бъдещето на нацията, и не забрави своя род и корените си дълбоко вплетени в свещената българска земя. Затова фондация „Цоцорков род“ учреди наградата „ Проф. д-р Лъчезар Цоцорков” в памет на един голям родолюбец. Победителите в Националния конкурс „Освобождението на моя роден край в събития и личности” 2018 г. са млади хора, които доказаха със своя творчески талант и научен интерес към нашата история”, каза в обръщението си Димитър Цоцорков.

Носител на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков”  стана  Иван Тенев, ПХГ „Дамян Дамянов”, гр. Сливен.

На 2-ро място журито класира Ангел Ефтимов, НГДЕК – София, на 3-то място – Даниел Влахов, ППМГ „Добри Чинтулов”, гр. Сливен.

Поощрителни награди получиха Ивайло Генчев, СУ „Св. Климент Охридски”, гр. Симеоновград, Георги Герджиков и Цвятко Цвятков, СУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Златица.

Носителят на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков” Иван Тенев благодари на организаторите на конкурса, които дават възможност на младите хора да изследват своите родови корени, да се запознаят със завета на своите предци, да го възкресят в съвремието. „Мястото, на което се намираме сега ни задължава да помним героичните събития от пролетта на 1876-та година, които са върхова проява на българския възрожденски дух, и показват на какво е способен българина, когато е решен да добие своята свобода”, каза победителят в конкурса.

 

Oborishte.bg  

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn