Национална научна конференция, посветена на 185-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов се провежда в Панагюрище /видео/

Днес, 19.10.2023г. в Панагюрище, родното място на проф. Марин Дринов бе официално открита национална научна конференция на тема: „Наука, просвета, държавност и модернизация в България през XIX и началото на XX век“. Научният форум е организиран по повод 185 години от рождението на проф. М. Дринов – изтъкнат български учен, обществен деец и държавник, който е оставил трайна диря в развитието на науката, просветата и изграждането на новата българска държава. Организатори на конференцията са Община Панагюрище, Институт за исторически изследвания при Българската академия на науките и Историческия музей в Панагюрище.

В рамките на два дни, 19 и 20 октомври, в Исторически музей-Панагюрище, своите дирения ще изнесат както утвърдени учени, така също и млади изследователи, които са представители на различни научни институции и университети от столицата и страната. Заявени за участие са 22 доклада и научни съобщения.

На форума с изказвания се включват и двама от преките наследници на многобройния панагюрски род Дринови: проф. Марин Игнатов, правнук на Найден Дринов и д-р Владимир Сафронов-Дринов, правнук на проф. Марин Дринов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn