Община Панагюрище е част от новия зелен проект на АБГР за енергийно независими общини

Община Панагюрище заедно с общините Дряново, Костинброд и Трявна са част от новия зелен проект на “Асоциацията на българските градове и региони” (АБГР) – “Активни граждани за независими енергийни общини”, който стартира навръх Деня на народните будители – 1 ноември.
Тъй като зеленият пакт на Европейския съюз и преходът към зелена енергия предполага в днешно време прилагането на социални иновации, които да приобщят гражданите активно да участват в енергийния пазар, основната цел на проекта ще бъде именно повишаване на гражданската осведоменост и енергийната демокрация в посочените общини чрез общи действия за подкрепа на енергийния преход.

От “Асоциацията на българските градове и региони” посочват още, че енергийните общности, като социална иновация за колективни енергийни действия, предвиждат едновременно едно отворено, демократично, участие и управление и по този начин осигуряват предимства за членовете и местната общност. Проектът “Активни граждани за независими енергийни общини” се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП – – www.activecitizensfund.bg. в размер на 143,297 евро. Водеща организация на проекта е „Асоциация на българските градове и региони” в съвместно партньорство с “Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации” (ИПУРИ), “Български Енергиен и Минен Форум” (БЕМФ) и B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия. Проектът ще се реализира в рамките на 30 месеца. Планира се през следващата седмица да бъде проведена и съвместна пресконференция, на която да бъдат представени проектните дейности, както и очакваните резултати от проекта.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn