Нашата съгражданка Станислава Петкова, студентка в Китай: Въпреки че ситуацията е по-добра, контролът сега е още по-строг. Ежедневието постепенно се връща към нормалното, но всички са много отговорни, предпазваме се взаимно

Как се справя Китай с коронавируса, как живеят в извънредно положение хората в голямата азиатска държава? Отговорите на тези въпроси получихме от нашата съгражданка Станислава Петкова, студентка в Институт по мeждународен културен обмен към Университет Фундан, Китай. Живее в гр. Шанхай. Тя бе определена за носител на Дриновската стипендия за учебната 2016/2017 година.  Ето какво сподели Станислава за Oborishte.bg .

 

Китай обяви, че отчита отминаване на пика на разпространението на коронавирус в страната е преминал. Каква е ситуацията към момента?

Ситуацията вече се стабилизира. Сега рискът от преносители на вируса идва от чужденците пристигащи тук, затова контролът по летищата е много строг. И ако има съмнение за заразен човек или заразен, веднага се предприемат мерки още от летището и карантина на този човек в определени от правителството хотели или други места е мигновена. Има много малък брой заразени и огромен брой излекувани хора. Град Ухан е все още блокиран, под карантината, но и там нещата се подобряват. Много хора започнаха да се връщат в градовете, в които работят, но има стриктни мерки за безопасност. Например всички пристигащи в Шанхай,(ако е премината проверка и нямат никакви симптоми), трябва да бъдат под домашна карантина 14 дни. Това означава никакво излизане от вкъщи. Провизии се носят от персонал към жилищният комплекс където живее даденото лице. Въпреки че ситуацията е по-добре, контролът сега е още по-строг по летища и общо взето навсякъде. Ежедневието малко по малко се връща към нормалното, но всички са много отговорни и носят маски и се предпазваме взаимно.

А какво става във Вашия град? Променил ли се е някак животът?

Шанхай се промени когато се установи че има вирус и е опасен. Но това също беше около китайската нова година, и винаги по това време големите градове се изпразват доста. Но тази година беше различна празнота. Нямаше никакви хора по улиците. Всички заведения, институции, училища, университети бяха затворени до второ нареждане. Училища и университети все още са затворени. Останалите в кампуса студенти не могат да напуснат кампуса. На тези които са извън Китай, се казва да не се връщат и да чакат новини. Училищата вече започнаха онлайн уроци, университети също почти. Всички слушаме и изпълняваме нареждания и указания от правителството.

Как реагира обществото на предприетите по-твърди мерки за ограничаване на коронавируса?

Обществото реагира добре. Правителството предприе строги мерки в една неочаквана и хаотична в началото ситуация, но успя да я овладее. В началото всички адекватно и съобразително следвахме указанията и Шанхай послужи за пример на цялата страна. Точно в пика на вируса, всички или почти всички останали в Шанхай седяха вкъщи в продължение на две седмици. Пазарувахме или до близките магазини или онлайн. Сега, въпреки че има повече хора, всяка жилищна кооперация издава на всеки жител талон, с който може да влезеш или излезеш от комплекса. Без този талон няма да те пуснат. При всяко едно влизане на главният вход се мери температура, тя се мери навсякъде и ако нямаш маска не ще бъдеш допуснат никъде. Така обществото реагира добре според мен. Дори и на някой да не им харесват правилата, пак изпълняват защото никой не иска да поеме последиците от нарушението и в крайна сметка всеки иска да се предпази доколкото е възможно.

Следите ситуацията с коронавируса в България. Имате ли притеснения за Вашите близки?

Да, следя е. Разбира се, че имам притеснения. Говоря с близките ми и им давам съвети, но най-вече им казвам да не изпадат в паника. Правителство преде строги мерки. Лично мнение можеше още по-рано да се предприемат по-сериозни мерки и да има готовност, знаейки се каква е ситуацията в Китай. Но тук, не само правителството трябва да предприеме мерки, а и самите граждани. Вирусът е опасен, разпространява се бързо, но няма нужда от допълнителна паника. Много се пише по медиите и е нормално хората да се страхуват. Но себезащитата също е от огромно значение. Да, мийте ръцете си повече от обикновено, вирусът се пренася при допир или в близък контакт със заразен човек. Дезинфекцията също важна. И предпазни маски. Не е нужно да са N95, те са нужни на медицинските екипи, които са в контакт със заразените. Но ако имате такива е чудесно. Обикновени хирургически маски също вършат работа.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn