На голям интерес се радва изложбата „Реликви от Априлската епопея” на Исторически музей – Панагюрище, гостуваща в Двореца- Балчик

Изложбата „Реликви от Априлската епопея” на Исторически музей – Панагюрище, която гостува в Каменната зала на ДКИ „Архитектурно-парков комплекс „Двореца”” – Балчик се радва на огромен интерес от страна на жителите и гостите на Балчик. Мнозина от тях споделят впечатленията си в книгата за посетители.“Много интересна експозиция! Адмирации за уредниците!“ „Скоро учих за Априлското въстание и ми беше много интересно!“, са част от написаните суперлативи.

Изложбата беше открита на 20 април 2021 г., а датата не бе избрана случайно. Тя носи символиката на Априлската епопея. Поканата за гостуване беше отправена от ръководството на двореца в лицето на директора Жени Михайлова. Повод за нея е 145-годишнината от Априлското въстание и желанието на ръководството събитията в тази героична епоха да се популяризират в североизточна България.

Автори и куратори на изложбата са доц. д-р Атанас Шопов – директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – главен уредник и Методи Навущанов – уредник в музея. В експозицията са включени 78 движими културни ценности. Посетителите на „Двореца” в Балчик имат рядката възможност да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година. Акцент е копието на Главното въстаническо знаме, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. по случай 25-годишнината от Априлското въстание. Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. Оборище, Евангелието и оръжие на поп Груйо Бански, револверът на Райна Княгиня и нейната Автобиография, издадена в Москва през 1877 г.

Интерес предизвикат оригинално въоръжение и снаряжение на въстаниците, традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век, въстаническа униформа и др. Изложбата се допълва с вещи и въстаническо снаряжение от фондация „Цоцорков род” и РК „Традиция” – Панагюрище.

Изложбата предизвика засилен интерес сред медиите и на нарочна пресконференция присъстваха представители на над 15 медии – национални и регионални.

Още в първите дни посетители на Двореца от страната и чужбина разглеждаха с любопитство и патос реликвите.

Изложбата ще гостува в ДКИ „Архитектурно-парков комплекс „Двореца”” – Балчик до 20 юни 2021 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn