На днешната дата е роден Луис Армстронг – Сачмо

Луис Даниъл Армстронг , известен и с прякорите си Сачмо (уста като куфар), Сач и Попс, е американски джаз музикант, тромпетист – вокалист, композитор, една от най-влиятелните фигури в областта на музиката на 20-ти век, считан от мнозина за най-известният джаз изпълнител на 20 век. Той е харизматичен иновативен изпълнител, чиито музикални умения и ярка индивидуалност превръщат джаза от регионална танцова музика в популярна форма на изкуство.
Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. През 2017 година е въведен в Залата на славата на ритъм и блус.
Неговата кариера се простира от 1920-те до края на 1960-те. През 1929 г. Армстронг записва и широко популяризира песента „Когато се усмихваш“. В нея той призовава притиснатите от тежката икономическа криза американци да се усмихват. Изпълнението му завършава с тромпетно соло, в което няма импровизации, но то внушава убедително, че ако човек вложи усилие, той ще победи. Любовта и уважението на американците към Армстронг се дължи до голяма степен на това негово изпълнение.
Летището на Ню Орлиънс носи името на Луис Армстронг.
Самият Армстронг често твърди, че е роден на 4 юли 1900 година, дата, отбелязана в много биографии.
Въпреки че той умира през 1971 година, едва в средата на 1980-те години, когато са намерени 
документи от кръщаването му, става известно, че истинска му рождена дата е 4 август 1901 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn