На днешния ден през 1904 г. е приет закон за създаване на Софийския университет

На 23 януари през 1904 г. е приет Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет Братя Евлоги и Христо Георгиеви. (днешен Софийски университет Св. Климент Охридски).

Софийският университет Св. Климент Охридски е най-старото висше учебно заведение в България. Той е създаден на 1 октомври 1888 г. с решение на Народното събрание като Висш педагогически курс. Централното крило на сградата на Софийския университет е построено с щедрите дарения на братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, чиито скулптури красят фасадата й.

Софийският университет е създаден първоначално като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия. На 29 януари 1889 г. в присъствието на Иван Шишманов – представител на Министерство на просвещението, е избран първият ректор на висшето училище. Александър Теодоров Балан е определен измежду първите седем преподаватели (т. нар. нови седмочисленици): Александър Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Никола Михайловски, Йосиф Ковачев, Станимир Станимиров и Иван Данев.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn