На Еньовден в с. Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2017”

На Еньовден в с.Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2017”. Много билкари, стари и млади пяха, танцуваха и показаха че знаят за силата на билките в Панагюрския край, а минералната вода на с. Баня лекува всякакви болки, съобщи секретарят на местното читалище Радка Мутева.

b9

Събитието уважиха с присъствието си председателят на Общински съвет Христо Калоянов, заместник кметът на Община Панагюрище Георги Павлов, кметове на населени места от общината. По традиция кметът на Баня Стоян Ножделов награди най-възрастния жител на селото 95-годишния Георги Пежев и най-малките жители- Нивелина Минкова Петришка, Иванина Кръстева Белоконска и Виктория Орлинова Стоянова.

b1b

Сред естествения декор на местността Манастирчето край селото беше представена постановката „Вълшебните извори ”, пресъздаваща легендата за извирането на лековитите минерални води на село Баня.

b deca b deca1 b programa b4 b12b deca bilki b deca bilki1

В празничната програма,която премина под надслов „Знойно лято с цветя и билки” взеха участие самодейци  от местното НЧ „ Пробуда -1872” и  гостите от НЧ”Н.Й.Вапцаров- 1927”, с. Бъта .

b risunki

На голям интерес се радваше конкурсът за детска рисунка „Вълшебството на минералната вода“, провел се на аязмото.Творбата на  Борислава Ананиева заслужи 1 място, София Николаева бе класирана на 2 място, а Анастасия Лулчева на 3 място. Награди за участие получиха Дарина Навущанова и Алекс Анов.

b7 b8 b11

На специална маса бяха подредени шишета с минерална вода , която лекува различни нужди на хората . Мотото на своеобразната експозиция беше „Не бързайте да остарявате, с мед, минерална вода и билки се подмладявайте!”.

b horo

Празникът на минералната вода в с. Баня води своето начало от 2010 година. Идеята е да се популяризират лековитите извори в селото, които са най-големият природен дар на хората от община Панагюрище. Още от древни времена, хората които живеели по нашите земи познавали лечебните тайни на минералните извори и ги използвали.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn