На Йордановден в Панагюрище /видео/

Големият християнски празник Йордановден или Богоявление беше отбелязан в Панагюрище. Честването започна със Света литургия, отслужена в двата храма в града – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“.

Към 10.30 часа днес, 6 януари, в своеобразнот шествие, предвождано от гайдари, участниците в ритуала по улавянето на Богоявленския кръст, панагюрските духовници и кмета на общината Желязко Гагов дойдоха край река Луда Яна, където вече бяха се събрали стотици хора.

На специална изградената за ритуала платформа бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

 

За девета поредна година над 20 млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха във водите на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст.

По традиция свещениците хвърлиха три пъти кръста в река Луда Яна.

Пръв кръста извади Събо Николов, втори бе Делчо Арбалиев , а трети Кристиян Димитров.

 

Прозвуча песента за Райна Княгиня, изви се мъжко хоро в реката.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждането на Богоявленския кръст от реката, младежите, участвали в Богоявленската традиция, бяха сърдечно поздравени от кмета на община Панагюрище Желязко Гагов и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов. Ще се моля на Господ Бог да укрепва вярата ви и да ви дава изобилно здраве“, каза отец Манолов.

Достойна и благородна е и тазгодишната кауза на момчетата от мъжкото хоро на Богоявление – средствата, събрани от тях ще бъдат дарени на ДЦПЛУ „Св. Мина“, град Панагюрище.

Църквите „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ и Община Панагюрище подкрепиха каузата с парични средства.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център Оборище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn