Снимки: Александър Червенков

На Йордановден в Панагюрище

Големият християнски празник Йордановден или Богоявление беше отбелязан в Панагюрище.

Честването започна със Света литургия, отслужена в двата храма в града – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“, след което младежи, водени от панагюрските духовници се събраха на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

След това литийното шествие се отправи към реката за ритуала по хващането на Свещения кръст.

 

Под съпровода на тъпан и три гайди, за осма поредна година 2млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха във водите на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Младежите изпяха песента за Райна Княгиня и извиха мъжко хоро, начело на което бе българския трибагреник.

По традиция свещениците хвърлиха три пъти кръста в река Луда Яна.

 

Пръв кръста извади Коста Варадинов , втори бе Лука Ралчев , а трети Илия Воденичаров .

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждането на Богоявленския кръст от реката, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова посрещнаха отец Атанас Манолов, духовниците от Панагюрска духовна околия и участниците в ритуала в сградата на община Панагюрище.

Младежите, участвали във възраждането на Богоявленската традиция, бяха сърдечно поздравени от градоначалника Белишки и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов.

Достойна и благородна е и тазгодишната кауза на момчетата от мъжкото хоро на Богоявление – средствата, събрани от тях ще бъдат дарени на на ДЦПЛУ „Св. Св. Козма и Дамян“, град Панагюрище.

 

Църквите „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ и Община Панагюрище подкрепят каузата с парични средства и пожелават на жителите на общината здраве и мир, благоденствие и любов.

Още снимки и видео от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център Оборище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn