На Йордановден в Панагюрище

В 8:00 часа на Йордановден, в двата храма в Панагюрище  – „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”, ще бъде отслужена Света литургия.Честването на празника ще продължи в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет, съобщи  Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където в 11:00 часа ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

За трета година група млади панагюрци, облечени в народни носии, ще скочат в ледените води на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Тазгодишният празник се очертава още по-мащабен и ентусиастите ще бъдат повече, съобщи за Oborishte.bg Илия Бояджиев, организатор на инициативата. „Ще бъдем над 20 момчета, сред които е Нено Чуклев, който преди дни се завърна от Англия, където живее, за да се включи в ритуала, младеж от Златица също ще подкрепи панагюрската група”, разказа Илия. Смелчаците ще влезнат в реката с български трибагреник в ръце, под звуците на гайда и тъпан ще се извие мъжко хоро в ледените води на Луда Яна.

След като бъде изваден кръста за участниците в ритуала и всички миряни ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свето Въведение Богородично”.  Младежите ще бъдат посрещнати и от кмета Никола Белишки в ритуалната зала на Община Панагюрище.

По традиция смелчаците, които ще извадят кръста на Богоявление в Панагюрище ще получат символична парична сума, която отново ще бъде дарена за благотворителност.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn