На Йордановден в Панагюрище

Със Света литургия, отслужена в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“ започна отбелязването на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) днес в Панагюрище .

Честването продължи на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, отец Ангел Разградлиев и отец Румен Стоименов – духовници от Панагюрска духовна околия.

Под погледите на събралото се множество,  за четвърта поредна година около 40 млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха в студените води на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Сред смелчаците бе главният инициатор Илия Бояджиев, имаше и младежи от други населени места, които подкрепиха панагюрската група.

Под съпровода на гайда и тъпан се изви мъжко хоро, начело на което бе българския трибагреник.

 

Отец Атанас Манолов по традиция хвърли три пъти кръста в река Луда Яна.  Първия път Богоявленския символ извади Йордан Кузманов, втория път – Иван Шишков, а третия – Генчо Гулеков.

След изваждане на Богоявленския кръст от реката отец Атанас Манолов, отец Румен Стоименов и участниците в Богоявленския  ритуал бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки в сградата на Община Панагюрище.

Градоначалникът благодари на момчетата, че за поредна година продължават с ентусиазъм да участват в Богоявленския ритуал , за да покажем, че традицията в този град е жива, защото няма нищо по-свидно от това да знаеш от къде произлизаш.” Да знаеш какъв си днес и чак тогава ще можеш да си начертаеш пътя какъв ще станеш занапред. Вие сте хората, които имате честта и отговорността от тук нататък да чертаете бъдещето на града и държавата. Вие сте доказателство, че християнският дух е жив, че християнската вяра има здрава почва в Панагюрище. Заедно трябва да вървим напред, да се обичаме, да си помагаме”, каза градоначалникът.

„Чест и гордост е да съхранявате и пазите кръста, защото по този начин вие показвате своята принадлежност към вярата, и жертвате нещо от себе си в името на вярата”  с тези думи се обърна към младежите Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и допълни „ Ние, по-възрастните се обнадеждаваме, че има кой да ни смени, което пък дава някаква сигурност за нас, че делата, които правим са истински. Гордо е да си християнин! Гордо е да пазиш традициите не само на града, не само на вярата си, на рода си. Вие сте достойни мъже, нека Бог да направи така, че през цялата година да сте здрави, да сте добри във всички ваши постъпки, всяка една ваша крачка да бъде благословена от Бог, и до което се докоснете то да разцъфва, така както всичко разцъфва на пролет. Бъдете благословени и щастливи!”

Градоначалникът Белишки дари парична сума на момчетата, извадили кръста от реката.Те от своя страна я предадоха на Илия Бояджиев, за да бъде използвана за благотворителност.” Тази година бяхме повече от миналата! Благодаря на всички, които се включиха в инициативата, следващата година да бъдем още повече! Да бъдем живи и здрави, да съхраняваме българското и вярата в нас!”, пожела Бояджиев.

Всички вдигнаха наздравица за успешна нова година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn