На Йордановден в Панагюрище

Със Света литургия, отслужена в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“ започна отбелязването на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) днес в Панагюрище .

Честването продължи на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Под погледите на събралото се множество, за пета поредна година около 20 млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха в студените води на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Сред смелчаците бе главният инициатор Илия Бояджиев, имаше и младежи от други населени места, които подкрепиха панагюрската група.

Под съпровода на гайда и тъпан се изви мъжко хоро, начело на което бе българския трибагреник.

Отец Атанас Манолов по традиция хвърли три пъти кръста в река Луда Яна. Първия път Богоявленския символ извади Илия Бояджиев, втория път – Николай Парушев, а третия – Стойко Вангелов.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждане на Богоявленския кръст от реката отец Атанас Манолов, отец Румен Стоименов и участниците в Богоявленския  ритуал бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и председателя на Общински съвет Христо Калоянов в сградата на Община Панагюрище.

Градоначалникът благодари на момчетата, че за поредна година продължават с ентусиазъм да участват в Богоявленския ритуал , за да покажем, че традицията в този град е жива, да я предаваме на всички след нас, да знаят, че това е вярата, която е крепила народа ни, и го е запазила.”Винаги ще имате нашата подкрепа за такива родолюбиви и богоугодни дела. Да се надяваме, че това не е само един спонтанен акт, а е насадено трайно в сърцата и душите ни, и ще има продължение”, каза кметът Белишки и пожела на ентусиастите и техните семейства здраве и успех през новата година.

„Пожелава ви не само през тази година, а всички години, които ще бъдат изпълнени с Божията благодат в живота ви, да пазите и развивате вярата си в истинския Бог, делата ви да бъдат изпълнени със светлина. Да имаме късмета да живеем в мирни времена, да не ни се налага да доказваме и отстояваме вярата си по друг, по-различен начин. Бъдете задружни и единни. Бъдете благословени!”, с тези думи се обърна към младежите Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.

Градоначалникът Белишки дари парична сума на момчетата, извадили кръста от реката. Парите ще бъдат използвани за благотворителност, все още обмислят каузата, която ще подкрепят, споделиха младежите.

Илия Бояджиев, един от главните инициатори за организирането на мъжкото хоро в река Луда Яна на Йордановден, за пета година участва в Богоявленския ритуал, но за първи път успява да хване кръста. Вълнението му беше голямо, защото тази година той отваря нова страница в своя живот, преди дни неговата любима прие отправеното предложение за брак.

„ Когато улових кръста, не усещах нито студ, нито лед, не виждах хората, бях сам в един мой свят в този момент, сълзите потекоха. Пожелавам на всички, които не са обвързани да си намерят своите спътници в живота, най-вече всички да сме живи и здрави всички, и да се събираме само по хубави поводи!”, каза Бояджиев.

Всички вдигнаха наздравица за успешна нова година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn