На Йордановден в Панагюрище

Рано сутринта, на 6 януари,  Йордановден, в двата храма в Панагюрище  – „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”, ще бъде отслужена Света литургия. Честването на празника ще продължи в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където в 11:00 часа ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

За шеста година група млади панагюрци, облечени в народни носии, ще скочат във водите  на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Смелчаците, които с всяка изминала година стават все повече, ще влезнат в реката с български трибагреник в ръце, под звуците на гайда и тъпан ще се извие мъжко хоро във водите на Луда Яна.

След това младежите ще бъдат посрещнати от кмета Никола Белишки в ритуалната зала на Община Панагюрище. По традиция смелчаците, които ще извадят кръста на Богоявление в Панагюрище ще получат символична парична сума, която отново ще бъде дарена за благотворителност. Всеки, който желае, може да покани младежите в дома си, за да го преръсят за здраве със светената вода от Великия Богоявленски водосвет.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn