На Йордановден в Панагюрище

Със Света литургия, отслужена в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“ започна отбелязването на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) днес в Панагюрище .

Честването продължи на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Под погледите на събралото се множество, за пета поредна година около 20 млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха в студените води на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Младежите изпяха химна на Република България, след което под съпровода на гайда и тъпан се изви мъжко хоро, начело на което бе българския трибагреник.

По традиция свещениците хвърлиха три пъти кръста в река Луда Яна. Първия път кръста извади Никола Парушев, вторият – Ненко Търкаланов, а третия – Делчо Делов.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждане на Богоявленския кръст от реката отец Атанас Манолов, духовниците от Панагюрска духовна околия и участниците в Богоявленския  ритуал бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кметът Галина Матанова в сградата на Община Панагюрище.

Градоначалникът благодари на момчетата, че за поредна година продължават с ентусиазъм да участват в Богоявленския ритуал , за да покажем, че традицията в този град е жива, да я предаваме на всички след нас, да знаят, че това е вярата, която е крепила народа ни, и го е запазила. „За пореден път здрави, млади мъже показват как се пази традицията. Нека и занапред да продължава така, защото това е истината! Трябва да знаем историята си, да знаем правилната посока и да продължаваме напред. Дано тази година бъде здрава и успешна за всеки от нас, късметлийска там, където не достигат силите. Дръжте се заедно, за да могат да се случват нещата”, пожела кметът Белишки.

Градоначалникът благодари на отец Манолов, затова което заедно са направили, доказателство за единност между местната и духовната власт и допълни: „Както са казали нашите прадеди в единението е силата!”

Благодатна и здрава година пожела Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов. Той изказа адмирации към младежите, участвали в Богоявленския ритуал и подчерта: „Много се радваме, че вие вършите една работа доброволно. За нас с господин кмета е изключително важно, че в града ни се раждат и възпитават млади мъже, които имат вяра, чест и достойнство, и християнски дух. Всички, които сте скачали за кръста през цялата година ще бъдете съпътствани от Божията благодат. Ще носите духа и вярата”.

Градоначалникът Белишки дари парична сума на момчетата, извадили кръста от реката. Освен това младежите получиха сума от името на църквата и от дарител, подкрепящ каузата им. Парите ще бъдат използвани за благотворителност.

Тази година средствата ще бъдат предоставени за лечението на четири годишно момченце със зрителни проблеми, на което предстои операция, съобщи един от организаторите Коста Варадинов.

Всички вдигнаха наздравица за успешна нова година.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn