На Йордановден в Панагюрище

Честването на Йордановден в Панагюрище ще започне в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет, съобщи  Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където в 10:45 часа ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

След миналогодишното по-различно и празнично отбелязване на Богоявление, което бе инициирано от група млади панагюрци, които облечени в народни носии скочиха в ледените води на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст, тазгодишният празник се очертава още по-мащабен. Припомняме, че на 6 януари 2015 година за първа година на Йордановден в ледените води на панагюрската река се изви мъжко хоро под звуците на гайда и тъпан, а ентусиазираните младежи запяха „Кой уши байряка“.
След като бъде изваден кръста за участниците в ритуала и всички миряни ще бъде отслужен молебен за здраве в църквата „Свето Въведение Богородично”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn