На леворъките днес им е ден!

Леворъки са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст – по-малко. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на леворъките. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката.
Ето няколко любопитни факта за хората, които си служат по-добре с лявата ръка:
– Някога се е смятало, че дяволът е бил леворък. Днес обаче хората са уверени, че леворъките са едни от най-талантливите представители на човечеството;
– Повечето леворъки рисуват фигури, които гледат надясно;
– При близнаците често се наблюдава тенденция единият да си служи по-добре с лява ръка;
– Леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода;
– Хората, при които водеща е лявата ръка, са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка;
– Леворъките обикновено достигат пубертета 4 или 5 месеца по-късно от хората, при които водеща е дясната ръка;
-Еедна четвърт от астронавтите от програмата „Аполо“ си служат по-добре с лява ръка;
-Проблеми като заекване и дислексия засягат по-често леворъките, особено ако те са принуждавани в детска възраст да пишат с дясна ръка (какъвто е случаят с английския крал Джордж Шести);
– Според астрологията щастливият ден на леворъките е вторник;
– Според членовете на „Клуба на леворъките“ те са по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти от хората, които си служат по-добре с дясната ръка.
Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски монарси, например кралица Виктория.
Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.
Леворъки са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в киното – Анджелина Джоли.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn