На Петдесетница в с. Баня беше осветен кръст на местността Свети Дух

На Петдесетница – един от най-големите православни празници, който се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя, беше осветен кръст на м.”Свети Дух ” в с.Баня, още едно свято и мистично място за хората от селото. Отец Тодор Калагларски отслужи водосвет за здраве. Осветен и раздаден бе курбан.

„Мястото е силно енергийно, чувстваш се окрилен”, сподели секретарят на местното НЧ”Пробуда- 1872” Радка Мутева. Тя разказа, че трите гълъба пуснати по време на ритуала останали дълго на дървото край кръста. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Свети дух е местност до Шумнатица, Страждата, Брънчев чучур, Орела – до коритото на реката . В това място има две поточета към реката , много дълбоки и стръмни . На едно малко възвишение / чукарче / има останки от църковен строеж / параклис / . Това банци до 1897 г. не са знаели . Но един път , някой си овчар от корена на Петричанете спал с овцете на чукарчето и му се присънило странен сън. Идва при него един стар беловлас , белобрад човек и му казал:

„ – Отиди ей там горе , на високото и там копай . Ще копаеш бавно , внимателно , за да не повредиш нещата , които ще намериш там.

– Кой си ти , човече , та ми нареждаш така? , попитал объркано овчаря.

– Аз съм Светия Дух, отговорил старецът и изчезнал.”

Сутринта овчарят почнал да копае на посоченото място. Копаел бавно , внимателно , както му наредил беловласия Светия, докато изкопал / кръст, икона и кандило – църковна утвар /. Прибрал нещата и ги скатал грижовно . Явно това място е свято и то е трябвало да се отбележи, както подобава.

Хората разказват , че тогава е сложен каменен кръст , за да се маркира мястото . Според преданията, кръста който е изкопан е бил златен / което е малко вероятно /.

Направен бил дървен параклис. Когато идват турци от с. Юруците , сега Боримечково с намерение да се заселват в с. Баня, баненци се разбунтували и ги прогонили. Тогава те запалили параклиса и отнесли кръста. Сега бил в музея в Цариград. Всичко това е предание. Всички разказвали, че е поставен каменен кръст . И всяка година възрастни хора от село Баня излизали там и отдавали заслужена почит на Светеца- покровител на селото. Правели курбан,  колели кокошка , гълъб. Правели се трапеза на земята на месал. Кадели и отслужвали водосвет за здраве , четяли молитви, отправени към Светия Дух.Това ставало в деня преди събора „Света Троица”, който се провежда и досега в селото на 50- тия ден след Великден . Съборът Св. Троица е винаги в понеделник. Датата се мени , според  Великден, но денят е винаги понеделник . И тази година банци почетоха както подобава храмовия празник на манастира „Св. Троица “ в м.”Манастирчето” край селото . Осветен и раздаден бе курбан за здраве.

Преди години Стоян Белоконски / Чучулиза / и Тодор Петишки / Синето / и двамата вече покойници – чобани правят отново дървен кръст , за да не се занемарява това място. Никола Мутев прави дървен иконостас. Всички баненци и досега вярват , че Свети Дух покровителства селото и го пази от градушки , болести и други бедствия. Това място се е смятало за свято и е едно от светите места , които пазели село Баня от Злите сили . Едното място е Св. Неделя / там също е имало още по- стар дъб , който е изгорен и отрязан/. Друго място е местността „Венеца”, Св. Илия и „Света Петка ”, на четирите  ъгли на селото.

Според преданията местността  „Св. Дух” е мистично и благословено място . Хората , които имали земи и сеели пшеница , ръж имали богат урожай! Раждала земята едри зърна пшеница,  колкото дренки.

„На Илинден миналата година, беше възстановен и осветен кръста в местността „Венеца”. Остана ни само да си върнем каменния кръст на м. „Св. Неделя”, каза секретарят на местното читалище Радка Мутева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn