На Светли петък празнуваме Богородица – Живоприемни източник

Един важен християнски празник честваме днес, 6 май . Той е посветен на човешката вяра като изцелително средство за тялото и душата и за тази вяра разказват свещенослужителите на Светли петък в храмовете.

Празникът е свързан с основаването на на църквата „Пресвета Богородица Живоприемни източник“, намираща се в околностите на днешния Истанбул. Храмът се нарича на турски „Балъклъ“. Той е изграден през 1834 година върху руините на първия, издигнат през 5 век. В древните храмови кондики е записана историята му в продължение на 15 века. Православието пази няколко легенди за основаването на обителта и целебната сила на мястото. През 5 век млад мъж на име Макелий се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал сляп старец, който търсел в гората лековит извор. В този миг Пресветата Богородица се явила на младия Макелий и той повел дядото навътре в гората. Не намерили вълшебно изворче, а само една локва с вода. Младият мъж бил разочарован, но гласът на Пресвета Богородица го накарал да намаже очите на дядото с калта от локвата. Дядото прогледнал. Минали още няколко години и Макелий бил възкачен на престола на Константинопол като император Лъв I. Едно от първите неща, които направил младият император било да изгради чешма на мястото, посочено от Богородица. Скоро там издигнали голяма църква, която осветили на Светли петък. Затова днес почитаме този празник.

Когато църквата била готова и осветена, император Лъв I отново чул гласа на Божията майка, която обещала, че ще лекува всеки вярващ, който отиде в храма. През годините много болни получили изцеление от безброй болести. Сред болните били и самият император Лъв I, неговата съпруга Теофана и патриарсите Тарасий Цариградски и Йоан Йерусалимски. Легендата разказва, че един болен моряк, който вярвал в изцерителната сила на Богородичния извор, не успял да стигне жив до него. Но другарите му занесли тялото до храма, напръскали го с животворната вода и той оживял.

В планината Странджа, до село Голямо Буково се намира неголемият манастир „Света Богородица – Живоприемни източник“, чийто извор има огромна лечебна сила.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn