На Светли Четвъртък се почитат братята Йоан и Яков. Търкалят се яйца за здраве

Светли Четвъртък е отреден за почит към живота и делото на св. ап. Йоан и Яков. Яков Зеведеев, наричан още и Яков Стари, и Йоан Богослов са братя. Те са част от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. В Библията двамата братя се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес, заради силния и поривист характер.

Свети Яков заедно с брат си и апостол Петър са най-приближените ученици на Иисус Христос. Заедно с Петър и Йоан той е свидетел на възкресението на дъщерята на Яир. Само тримата са свидетели на Преображенето Господне.

В някой краища на страната Великденските обичай продължават и през Празната седмица. Така на четвъртия ден след Възкресение на територията на Стрелча се провежда ритуал по търкаляне на боядисани яйца. Те се претъркулват от върха на могилата в местността Св. Петка. Победител е този, чието яйце остане здраво. Поверието гласи, че домашните му ще са здрави и честити. Настроението се допълва от весел глъч и похапване на обредни хлябове.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn