На среща с панагюрци проф. Христо Пимпирев разказа за Антарктида и благодари на „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков

„Дано българинът не се увълчи. Дано в нашето общество има повече хора като проф. д-р Лъчезар Цоцорков, които да подкрепят значими идеи“.

С тези думи популярният изследовател и председател на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев благодари снощи на дългогодишния ръководител на „Асарел-Медет“ АД за съпричастието към анатрктическата идея и многократната помощ на експедиции, проекти и инициативи, свързани с проучването на Ледения континент и изграждането на българската база там.


Пред препълнената зала на Историческия музей ученият разказа интересни неща за далечната южна земя – за растенията, животните и природните богатства, за значението на континента, за ролята на България като една от антарктическите държави. „Антарктида е и външна политика, и наука, и огромен ресурс за бъдещото развитие на човечеството“, обобщи той, като не скри, че присъствието там е и наслада за приключенския му дух. „Има прекрасни шестчасови залези, великолепни панорами, природа, при вида на която онемяваш“, разказа той.

Професорът подчерта, че една от най-големите придобивки за българските антарктици е товарачът „Маниту“, който бе дарен от „Асарел-Медет“ АД още през 2014 година и е пристигнал в нашата база през есента на 2017 г.
Той съобщи, че една от младите изследователки на континенталната фауна е панагюрката Милка Елшишка, която е дъщеря на дългогодишния работник в компанията Тодор Елшишки. „Милка се справя много добре със задачите си, въпреки че дебютира в експедицията“, заяви Пимпирев.


Водещата на вечерта Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей-Панагюрище припомни, че Панагюрище е трайно свързано с ледения континент, като там има връх, носещ името на града ни, както и други, наречени Оборище и Райна Княгиня. Пимпирев допълни, че той и колегите му са нарекли един от върховете „Цоцорков“, като израз на благодарност към делото на панагюрския дарител.
Професорът представи и новата си книга „Антарктида – Студеният юг“, луксозно богато илюстрирано издание, в което е включена и „асарелската“ машина.

Своята творба „Непознатата Южна земя“ представи и изследователката Гергана Лаптева, взела участие в седем български експедиции. Авторката е събрала в книгата си любопитни географски карти, на които е показана Антарктида.


Двамата антарктици бяха поздравени лично от прокуриста на „Асарел-Медет“ АД Галя Костова, която предаде поздравленията на ръководството и връчи фирмени подаръци.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов също им поднесе подаръци за спомен от Панагюрище.

Десетки панагюрци размениха по няколко думи с интересните гости и получиха автографи от двамата автори.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn