На този ден през 1851 г. първият оркестър свири в Шумен

На днешния ден през 1851 г. в Шумен е създаден първият български оркестър. Негов създател е унгарският музикант Михай Шафран (1824-1905). Той идва в България след потушаването на Унгарската революция от 1848-49 г. и се установява в Шумен. Като любител музикант свири на цигулка и флейта и композира малки пиеси. Първоначално съставя оркестър от девет души чужди емигранти – цигулари и флейтисти. Същевременно учи малки българчета да свирят на флейта.

През 1851 година, със съдействието на заможния търговец Анастас Хаджистоянов, основава първия български оркестър от 12 човека, съставен от учители, занаятчии и търговци, който изпълнява валсове, мазурки, маршове, полонези, кадрили, турски шаркии, някои оперни откъси и български народни песни и хора, и за кратко време става твърде известен. Оркестърът изнася концерти и в съседни градове.

 

По-късно Михай Шафран е преместен на служба в Одрин и работи до края на живота си като учител в Католическата гимназия и ръководител на ученическия оркестър в Българската екзархийска мъжка гимназия. В своята „Кратка автобиография“ Сава Доброплодни си спомня, че Добри Войников, който свири на цигулка и флейта, е най-успешният сред младите ученици на Шафран. Затова след заминаването на Шафран за Одрин той оглавява оркестъра и става първият българин, който е негов диригент. Михай Шафран написва оркестровите произведения „Българско хоро“, „Подпури“ и „Шумна полка“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn