На 1-ви май в Панагюрище ще има честване. Предстои нова среща с Пловдивския митрополит

На 1-ви май в Панагюрище ще има честване на 140-та годишнина от Априлското въстание, като ще бъдат променени часовете на някои от предвидените по програма мероприятия. Сутринта евентуално ще има Литийно шествие, след което тържествено ще бъде издигнат националният трибагреник, ще бъдат поднесени цветя и венци пред Вечния огън на мемориален комплекс „Априлци”. Военно-историческата реконструкция „Мъжество и саможертва” ще се проведе в 17:00 часа, а вечерта на площад „20 април” ще се състои тържествената заря-проверка. Няма да се проведе единствено предвиденият военно-исторически фестивал „Живата история”.
Със съдействието на Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей отец Атанас Манолов ще бъде организирана нова, трета по ред среща с Пловдивския митрополит Николай, на която да бъдат обсъдени най-подходящите часове, съобразно съвпадението на честването с най-големия християнски празник Великден.

Общинските съветници ще изпратят отговор на писмото, изпратено от Владиката до местния парламент.

Текстът е подготвен съвместно от съветниците в постоянните комисии „Местно самоуправление и законност” и „Образование, култура, младежки дейности и спорт”. На визитата при Негово Високо преосвещенство Дядо Николай ще присъстват кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник- кметът Галина Матанова и отец Атанас Манолов.
До това решение се стигна след обсъждане, продължило повече от 2 часа и половина на 1-ви март в сесийната зала на общината. Присъстваха целият кметски екип, председателят на Общински съвет, общински съветници, ръководители на културни институции, граждани, медии.
Отново бе проследена хронологията на събитията. Кметът Никола Белишки цитира Наредбата на Общински съвет, с която се рагламентира провеждането на честванията на 1 и 2 май. „Не смятам, че е удачно да променяме датите на честването, защото ако съберем всички предвидени мероприятия на 2-ри май, това е неосъществимо”, коментира градоначалникът и подчерта: „Няма скандал! Въпросът е можем ли да намерим общи точки с църквата.”
„Ние сбъркахме в диалога”, категоричен бе Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей отец Атанас Манолов и допълни „Грешката ни е, че не намерихме сили да се съберем преди месец-два. Имаме проблем, и той е общ, решението минава през Пловдив! Аз имам волята да направим етични преговори за двата празника! Необходими са взаимни компромиси.”
„Разделихме обществото. Липсваше контакт между институциите”, потвърди съветникът Станимир Велчев.
„Трябва да се намери начин за помирение! Хората желаят двата празника да се съвместят!”, каза общинската съветничка Веселина Зумпалова – Ралчева.
„За нас панагюрци 1-ви май е като Великден! Нашите предци са отивали на въстанието през април 1876-та година като на Великден”, подчерта директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.
“И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война. Има ли консенсус, ще се включим активно в честването. Винаги има място за крачка назад или в страни. Да не се срамуваме, че сме жители на община Панагюрище”, призова председателят на РК „Традиция” Методи Навущанов.
„До хората трябва да достигне вярата, че ще намерим общ път! В името на позитивизма, единението, бъдещото по-добро общуване между институциите трябва да постигнем единение в честването на датата 1-ви май!”, каза в заключение заместник-кметът Матанова.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn