На 11 октомври 1881 г. американецът Дейвид Хюстън патентова първата фотолента

На днешния ден през 1881 г. американецът Дейвид Хюстън патентова първата фотолента. Така че, днес фотографската лента, която отдавна е в пенсионна възраст, празнува рожден ден.

Фотографският филм представлява целулоидна лента, покрита със светлочувствителен материал, върху който се проектира изображение. Филмът е матрица, покрита със светлочувствителни микрокристали, които са разпръснати в полимерна среда. За да се получи изображение върху филма, той се осветява за определено време. Негативът се съхранява на тъмно, за да не може светлината да въздейства на запечатаното изображение, след което се поставя в проявяващ разтвор. След проявяването негатива се измива, за да не може химикалите да продължат да действат върху него.

Така изглеждаше фотографията преди години. Сега нещата са коренно различни и улеснени дотам, че почти всеки притежател на дигитален фотоапарат, или модерен мобилен телефон може да се нарече „фотограф“.

Според професионалните фотографи, майсторлъка е в ръката, която щраква копчето, и в окото, което гледа през обектива. Интересните снимки се правят от интересни хора с ниво на интелигентност над средното, категорични са те. Важно е да откриваш и улавяш онези любопитни моменти, които убягват на другите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn