На 16 юни 1963 г. излетя в космоса първата жена космонавт Валентина Терешкова

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита с кораба „Восток 6“ и влиза в историята като първата жена в Космоса. Тя прави 48 обиколки на Земята и прекарва в Космоса 2 дни 22 часа и 50 минути. Валентина остава единствената жена и до днес, направила самостоятелен полет.

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Централна Русия. До 1960 г. работи във фабрика за технически платове в старинния руски град Ярослав и учи във вечерно училище.

Увлича се по парашутизма и авиационния спорт, тренирайки в Ярославския аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.

През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита с кораба „Восток 6“:

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се справя – ръчно с указания от Центъра за управление на мисията тя препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името „Чайка“ – нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация „Жени на годината“ ѝ присъжда титлата „Жена на века“ – „За ненадминати постижения в равноправието на половете“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn