На 17 ноември 1855 г. Ливингстън открива водопада Виктория

На 17 ноември 1855 г. шотландският изследовател на Африка Дейвид Ливингстън открива голям водопад на река Замбези и го назовава Виктория – в чест на английската кралица. Откритието Ливингстън направил, докато търсел търговски път към източноафриканския бряг.

Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Африка. Намира се на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от местните езици означава гърмящ дим), навярно защото в равнината около Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада. Племената, които започвали да се заселват по тези места в края на I век, може би дълго не са подозирали, че гърми спокойно течащата, разлята около безброй острови река, която неочаквано се хвърля в тясна дълга пропаст, за да продължи пак така спокойна и пълноводна по пътя си на изток през Централноафриканското плато към Индийския океан.

Виктория и площта около водопада е включена в два национални парка – „Гърмящият дим“ в Замбия и „Виктория фолс“ (Victoria Falls) в Зимбабве. Тропическата растителност, грижливо поддържаните алеи и сенчести места за отмора, заедно с хабитата на антилопата импала, превръща Виктория в главна туристическа атракция.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn