На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт

„Лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт“ е темата на двудневния семинар, който ще се проведе в МБАЛ „Уни Хоспитал“ на 19 и 20 юли.

Събитието е подкрепено от инициативата „Angels”-международен проект, разработен съвместно с Европейската организация за инсулти (ESO), който цели да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти, и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите такива центрове в Европа.

В рамките на семинара специалисти от „Уни Хоспитал“ и представители от „Angels” ще обсъдят същността на тромболитичната терапия при пациенти с остър исхемичен инсулт, както и FAST скала за разпознаване на симптомите и значението на предизвестяването на СПО.

В България исхемичните мозъчни инсулти и като цяло мозъчно-съдовите заболявания са на второ място като причина за смъртност. Един от основните фактори за своевременно овладяване на инсулта е провеждането на тромболитична терапия (единственото ефективно лечение на остър исхемичен инсулт) в болничните отделения.

Болниците, където се прилага тромболитично лечение у нас са малко над 30, което е едва 25% от всички лечебни заведения, в които се приемат пациенти с остър инсулт, а МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 10 за 2017 г. по процент на пациенти с инсулт, получили това лечение.

Семинарът в „Уни Хоспитал“ ще продължи положителна промяна, използвайки механизмите на проекта „Angels” за подобряване на организацията, качеството на лечение и мотивацията на специалистите, все повече пациенти да получат втори шанс за живот.

 

ПРОГРАМА

 

19.07.2018г.

12:00 – 12:40 – Същност на тромболитичната терапия при пациенти с остър исхемичен инсулт – „Времето е мозък“.
Организация и вътреболничен протокол за поведение.

Лектори: доц.Велчева, доц. Димитров, д-р Толинов, д-р Шкварла и други

Доц. д-р Николета Трайкова ще чете лекция на тема „Образна диагностика при исхемичен мозъчен инсулт“

12:40 – 13:10 – Инициативата „ANGELS“

Лектор: Д. Хлебарска

13:10 – 13:40 – Дискусия

 

20.07.2018г.

12.00      Инсултът е лечимо заболяване – действай бързо!
FAST скала за разпознаване на симптомите и значението на

предизвестяването на СПO

Лектор: д-р Шумаров

 

 

Oborishte.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn