На 20 декември 1605 година е отпечатан първият екземпляр на книгата „Дон Кихот” от Мигел де Сервантес

На 20 декември 1604 година мадридската печатница Хуан де ла Куеста отпечатва първия екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес.

Романът е квалифициран като първия бестселър в историята. Книгата е пусната в продажба на 16 януари 1605 г. Само за първата година се изчерпват шест издания, публикувани в Мадрид, Лисабон и Валенсия, и около 1500 екземпляра се продават и по света. На 5 ноември 1615 г. се разрешава отпечатването на втората част на “Дон Кихот”, която скоро след това се публикува, посрещната с голям интерес. До 1617 г. излизат още 10 издания.

„Дон Кихот“ е обявен за най-добрия роман на всички времена, според проучване на Нобеловия институт в Осло, проведено сред писатели от цял свят. Повече от половината творци са поставили на първо място безсмъртния Дон Кихот. През 2005-а книгата навърши 400-години, като това се отбеляза подобаващо. Испанското правителство пусна в обръщение дори монета от 2 евро, на гърба на която бе изобразен рицарят с леген за бръснене на главата, стара ризница и копие в ръка.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn