На 22 април отбелязваме Деня на Земята под мотото „Планета срещу пластмаса“

Ден на Земята, отбелязван ежегодно на 22 април, е глобално събитие, посветено на повишаване на осведомеността и насърчаване на действия за опазване на околната среда. Денят на Земята се отбелязва за първи път през 1970 г. и е основан от сенатор Гейлорд Нелсън от Уисконсин. Сенатор Нелсън беше вдъхновен да повиши осведомеността по проблемите на околната среда, след като стана свидетел на опустошителния петролен разлив в Санта Барбара край бреговете на Южна Калифорния през 1969 г. Денят на Земята служи като напомняне за важността на запазването на екосистемите на нашата планета, както и за насърчаване на устойчиви практики за гарантират здравословно бъдеще за следващите поколения.

Ден на Земята 2024

Темата на Деня на Земята през 2024 г. е Планета срещу пластмаса, което ни предизвиква да постигнем 60% намаление на производството на пластмаса до 2040 г. и евентуално свят без пластмаса. 8.3 милиарда метрични тона пластмаса са произведени от 1950-те години на миналия век и 79% процента от него все още присъства в сметищата или в естествената среда! Тези пластмасови отпадъци в нашите океани, езера, реки и сметища са не само грозни, но и много вредни за растенията, животните и човешкото здраве.

Докато пластмасите се разлагат, те се разпадат на малки токсични частици, наречени микропластмаси. Тези микропластмаси могат да замърсят почвата и водните пътища и в крайна сметка да навлязат в хранителната верига, когато животните случайно ги погълнат.

„Думата „околна среда“ означава това, което ви заобикаля. В случая с пластмасата ние сме се превърнали в самия продукт – тя тече през нашия кръвен поток, полепва по вътрешните ни органи и носи със себе си тежки метали, за които е известно, че причиняват рак и болести. Сега този някога смятан за невероятен и полезен продукт се превърна в нещо друго и нашето здраве и това на всички останали живи същества виси на косъм“, казва Катлийн Роджърс, президент на EarthDay.org. „Кампанията Planet vs. Plastics е призив за оръжие, искане да действаме сега, за да сложим край на бича на пластмасите и да защитим здравето на всяко живо същество на нашата планета.“

Действайте и празнувайте Деня на Земята!

Всички ние трябва да играем роля в повишаването на осведомеността и защитата на нашата планета и има много начини, по които всеки може да предприеме действия и да отпразнува Деня на Земята тази година!

  • Организирайте усилия за почистване във вашата общност! Ако се интересувате да се присъедините към едно от многото съществуващи усилия за почистване, не забравяйте да проверите Карта за Деня на Земята за да намерите събития и възможности за доброволци във вашия район.
  • Подпишете Глобален договор за пластмаси, за да подпомогне намаляването с 60% на цялото производство на пластмаса на базата на изкопаеми горива до 2040 г., да забрани износа и изгарянето на пластмасови отпадъци и да подкрепи иновативни решения и алтернативи на пластмасата.
  • Защитник за промяна на политиката! Напишете писма до вашите местни избрани служители и ги насърчете да подкрепят политики, които насърчават опазването на околната среда и устойчивостта.

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn