На 26 май 1986 г. Европейската общност приема европейското знаме

Европейският флаг се състои от кръг от дванадесет златни звезди на син фон. Въпреки че това знаме обикновено се свързва с Европейския съюз, първоначално то е използвано от Съвета на Европа и е предназначено да представя Европа като цяло, а не някоя конкретна организация като Евросъюза или Съвета на Европа.
Флагът е избран от Съвета на Европа на 8 декември 1954 година. Европейската общност (ЕО) го приема на 26 май 1986 година. Европейският съюз, който наследява ЕО, също приема флага още при създаването си с договора от Маастрихт през 1992 година. Оттогава, употребата на флага се контролира съвместно от Евросъюза и Съвета на Европа.
Флагът се появява на всички евро банкноти, а звездите – на евро монетите.
Броят звезди на знамето е фиксиран на 12 и не е свързан с броя на страните-членки на Европейския съюз. През 1953 г. Съветът на Европа има 15 члена. Предлага се бъдещият флаг да има по звезда за всеки член и да не се променя при бъдещи членове. Федерална република Германия възразява, тъй като един от членовете е оспорваната провинция Саарланд и наличието нейна собствена звезда би означавало независимост на региона. По същата причина, Франция възразява срещу четиринадесет звезди, тъй като това би означавало поглъщане на Саарланд от Германия. Според легендата, италианският делегат тогава възразил, че числото тринадесет носи нещастие, а и освен това на ранните флагове на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите стават 12 – число без политически подтекст и символ на съвършенство и завършеност.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn