На 28 ноември 1974 г. е последният концерт на Джон Ленън

На 28 ноември 1974 г. Джон Ленън участва в своя последен концерт. Той изненадващо се появява на сцената на Медисън Скуеър Гарден, по време на шоуто на неговия добър приятел Елтън Джон. След това участие, той не стъпва на сцена до смъртта си. Английският рок и поп музикант е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на 20 в.

Ленън придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията „Бийтълс”, получила международна слава през 60-те години. Музикантът е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети прераства в социално ангажирани текстове.

През 1970 г. „Бийтълс” се разпадат, заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

Албумът „Imagine” от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън.

Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно.
От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум „Double Fantasy”. Три седмици преди официалното му издаване обаче музикантът е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn